Plénum ČOV schválilo nominaci 85 českých sportovců do Pchjongčchangu

V renesanční budově Míčovny Pražského hradu byla schválena nominace na zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Plénum Českého olympijského výboru potvrdilo účast 85 reprezentantů, z nichž jména pěti sportovců však budou upřesněna až průběhu příštího týdne. Nominace čítá také 104 osob doprovodu, zdravotnického týmu a štábu.

Nejpočetnější část výpravy nominoval lyžařský svaz (27), následují hokejisté (25) a biatlonisté (11). Benjamínkem výpravy je osmnáctiletá krasobruslařka Anna Dušková, nejstarším olympionikem je naopak téměř devětatřicetiletý bobista Jakub Havlín. Od zimních olympijských her v Lillehammeru 1994 jde o třetí nejpočetnější výpravu. Více sportovců měla česká výprava jen ve Vancouveru 2010 (93) a v Soči 2014 (88).

„Chtěli jsme, aby sportovců bylo víc, ale nepovedly se kvalifikace v týmových sportech, což je škoda, protože by to číslo bylo vyšší. Ale je potřeba říct, že tomu bylo daleko blíž než před Soči. Máme méně míst v tradičních sportech, jako je alpské a běžecké lyžování, tam ale doufáme, že nějaké místo dostaneme ještě v přerozdělení míst,“ hodnotí nominace šéf české výpravy Martin Doktor.„Z hlediska kvality je tam řada medailových nadějí, jmenovat ale nebudu, abych to nezakřikl a nevyvíjel na sportovce další tlak,“ uvádí.

Po nominačním plénu ještě budou o jmenovitou nominaci bojovat biatlonisté. Z jedenácti možných je jistých osm - Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Markéta Davidová, z mužů pak Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Adam Václavík. Moravec obhajuje dvě stříbra a jeden bronz ze Soči 2014, Vítková stříbro ze smíšené štafety a po diskvalifikaci Rusek by měla obdržet i bronz ze štafety žen.

Další dvě ženy a jeden muž přibydou do biatlonového týmu nejspíš až na konci příštího týdne. „Šéftrenér Ondřej Rybář chce co nejlepší složení týmu i kvůli štafetám. Vyhověli jsme mu, i když to pro nás znamená komplikaci a porušujeme termín, který jsme svazům dali. Ale tady to dává smysl,“ říká Martin Doktor, šéf olympijské mise. Trojnásobná olympijská medailistka ze Soči 2014 a mistryně světa ve sprintu Gabriela Koukalová kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům olympijskou sezonu ukončila.

Zlaté olympijské medaile budou obhajovat dvě ženy - rychlobruslařka Martina Sáblíková a také snowboardkrosařka Eva Samková. Na rychlobruslařském oválu nebudou chybět ani aktuálně čtvrtá žena průběžného pořadí Světového poháru na pětistovce Karolína Erbanová a také Nikola Zdráhalová. „To jsou známá jména. Věříme, že tady je šance na úspěch,“ myslí si Doktor.

Snowboardisté v čele se Samkovou a největší medailovou adeptkou v paralelním obřím slalomu Ester Ledeckou vybojovali pro Pchjongčchang sedm účastnických míst, přičemž Ledecká se na startu objeví jak mezi snowboardisty, tak mezi sjezdaři, což se dosud v historii nikomu nepodařilo.

Také nominace lyžařského svazu ještě není konečná - jméno jednoho muže přibude v úseku běžeckého lyžování, alpští lyžaři zase přidají jméno ženy. Na seznam budou dopsána také nejpozději 25. ledna. Skokanů na lyžích odcestuje pět, sdruženáři čtyři, skikros pojede jen Nikol Kučerová.

Úspěšní byli v kvalifikacích bobisté. Poprvé budou mít na hrách dva dvojboby i čtyřboby. V jejich nominaci je devět závodníků včetně jednoho náhradníka. „Je to historicky největší účast v bobech, to tu nikdy nebylo,“ upozorňuje Doktor. V ledovém korytě půjde do boje šest sáňkařů a ledové ostří nabrousí taky pět krasobruslařů a jedna závodnice v short tracku.

Samotná účast na olympijských hrách je rok od roku těžší. Těsně před branami skončily třeba hokejistky, které byly první pod čarou, nebo naopak oba týmu v curlingu. „Chci ocenit, že už samotná účast má vysokou sportovní úroveň,“ upozornil Jiří Kejval, předseda ČOV. „Když máme 100 let republiky, tak se sluší ohlédnout za našimi účastmi v minulosti. Československo a potažmo Česká republika se zúčastnila všech 22 zimních olympijských her, samostatná Česká republika při šesti účastech vybojovala 25 medailí i s dodatečný cenným kovem pro štafetu biatlonistek ze Soči. V Soči to byly vůbec mimořádně úspěšné hry, medaile ale nejsou hlavní parametr naší účasti, byť jsou nejvíc sledované. Více si ceníme sportování podle pravidel a v duchu fair play. V dnešním světle je vidět, že se nám to vyplatilo, a jsem rád, že naši sportovci se podle toho chovají. Věřím, že to bude největší hodnota i do budoucnosti,“ doplnil Kejval.

Schválená nominace na ZOH 2018

Celá společnost Imperial Karlovy Vary a. s. fandí českým olympionikům a přeje hodně zdaru!